Sernik waniliowy z musem malinowym

czwartek, listopada 12, 2015 2 Comments A+ a-

Sernik to ciasto które ma tak wiele postaci, że nie sposób nie znaleźć czegoś dla siebie. Dziś przepis na gładki, delikatny sernik waniliowy na czekoladowo ciasteczkowym spodzie. Na pewno nie można nazwać go klasycznym, daleko mu bowiem do ciężkiego smaku twarogu, ma jednak inne zalety. Dzięki wykorzystaniu ciastek na dno zmniejsza się nakład pracy i pieczenie staje się przyjemniejsze, a do tego ciasto smakuje wyśmienicie. Górna część to mus malinowy który śmiało można zastąpić truskawkami, jeżynami albo nawet śliwkami. Do dzieła!

Sernik waniliowy z musem malinowym

Ciasteczkowy spód:

  • 120 g herbatników peÅ‚noziarnistych
  • 4 Å‚yżki masÅ‚a
  • 70 g gorzkiej czekolady

MasÅ‚o rozpuÅ›cić w rondelku albo mikrofalówce. Ciasteczka zmiksować w malakserze, albo pokruszyć waÅ‚kiem i wymieszać z roztopionym masÅ‚em. CzekoladÄ™ rozpuÅ›cić w kÄ…pieli wodnej (w miseczce nad rondelkiem z gotujÄ…cÄ… siÄ™ wodÄ…) i dodać do ciasteczek. Tortownice o Å›rednicy 24cm wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia i wysypać na dno masÄ™ z ciastek. DokÅ‚adnie uklepać, wyrównać i odstawić do lodówki na 15 minut.

Piekarnik nagrzać do 150 stopni, grzanie góra i dół.

Sernik:
  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub sernikowego ( polecam PiÄ…tnice)
  • 1 puszka sÅ‚odzonego mleka skondensowanego 
  • 4 jajka
  • 4 Å‚yżki ekstraktu z wanilii
  • 2 Å‚yżki waniliowego proszku budyniowego 
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki ziemniaczane 
Wszystkie skÅ‚adniki zmiksować na niskich obrotach tylko do poÅ‚Ä…czenia skÅ‚adników. JeÅ›li zbyt napowietrzymy sernik, podczas pieczenia uroÅ›nie a potem opadnie tworzÄ…c nieestetyczny efekt. 
Mase serową wylać na schłodzony spód, wyrównać, włożyć do piekarnika. Poniżej sernika umieścić płaskie naczynie wypełnione wodą. Piec od godziny do godziny 15 minut. Tafla sernika powinna być przyrumieniona i sprężysta. Wyciągnąć i schłodzić.

Mus malinowy:
  • 300g malin
  • 20g żelatyny 
Å»elatynÄ™ wsypać do maÅ‚ego rondelka i zalać 3 Å‚yżkami wody. Wymieszać i odstawić na 10 minut do napÄ™cznienia. Maliny umieÅ›cić w blenderze i zmiksować (zamrożone maliny wczeÅ›niej rozmrozić). Mus malinowy wlać do drugiego rondelka. Å»elatynÄ™ postawić na gazie, dolać 1/3 szklanki wody i podgrzewać aż caÅ‚kowicie siÄ™ rozpuÅ›cić, zestawić z ognia. Rondel z musem ustawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Kilka Å‚yżek musu dodać do żelatyny, dokÅ‚adnie wymieszać i dopiero wtedy wlać caÅ‚Ä… żelatynÄ™ do gorÄ…cych malin. 
Cały mus odstawić do przestudzenia, a następnie wylać na upieczony sernik. Wyrównać i schłodzić parę godzin, najlepiej całą noc.

2 komentarze

Write komentarze
msjournalek
AUTHOR
12 listopada 2015 16:34 delete

Wygląda przepysznie! Muszę go wypróbować :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
20 listopada 2015 20:27 delete

Koniecznie napisz czy smakował ! 😊

Reply
avatar