Sernik waniliowy z musem malinowym

czwartek, listopada 12, 2015 2 Comments A+ a-

Sernik to ciasto które ma tak wiele postaci, że nie sposób nie znaleźć czegoś dla siebie. Dziś przepis na gładki, delikatny sernik waniliowy na czekoladowo ciasteczkowym spodzie. Na pewno nie można nazwać go klasycznym, daleko mu bowiem do ciężkiego smaku twarogu, ma jednak inne zalety. Dzięki wykorzystaniu ciastek na dno zmniejsza się nakład pracy i pieczenie staje się przyjemniejsze, a do tego ciasto smakuje wyśmienicie. Górna część to mus malinowy który śmiało można zastąpić truskawkami, jeżynami albo nawet śliwkami. Do dzieła!

Sernik waniliowy z musem malinowym

Ciasteczkowy spód:

  • 120 g herbatników pełnoziarnistych
  • 4 łyżki masła
  • 70 g gorzkiej czekolady

Masło rozpuścić w rondelku albo mikrofalówce. Ciasteczka zmiksować w malakserze, albo pokruszyć wałkiem i wymieszać z roztopionym masłem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w miseczce nad rondelkiem z gotującą się wodą) i dodać do ciasteczek. Tortownice o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na dno masę z ciastek. Dokładnie uklepać, wyrównać i odstawić do lodówki na 15 minut.

Piekarnik nagrzać do 150 stopni, grzanie góra i dół.

Sernik:
  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub sernikowego ( polecam Piątnice)
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 
  • 4 jajka
  • 4 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki waniliowego proszku budyniowego 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczane 
Wszystkie składniki zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Jeśli zbyt napowietrzymy sernik, podczas pieczenia urośnie a potem opadnie tworząc nieestetyczny efekt. 
Mase serową wylać na schłodzony spód, wyrównać, włożyć do piekarnika. Poniżej sernika umieścić płaskie naczynie wypełnione wodą. Piec od godziny do godziny 15 minut. Tafla sernika powinna być przyrumieniona i sprężysta. Wyciągnąć i schłodzić.

Mus malinowy:
  • 300g malin
  • 20g żelatyny 
Żelatynę wsypać do małego rondelka i zalać 3 łyżkami wody. Wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Maliny umieścić w blenderze i zmiksować (zamrożone maliny wcześniej rozmrozić). Mus malinowy wlać do drugiego rondelka. Żelatynę postawić na gazie, dolać 1/3 szklanki wody i podgrzewać aż całkowicie się rozpuścić, zestawić z ognia. Rondel z musem ustawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Kilka łyżek musu dodać do żelatyny, dokładnie wymieszać i dopiero wtedy wlać całą żelatynę do gorących malin. 
Cały mus odstawić do przestudzenia, a następnie wylać na upieczony sernik. Wyrównać i schłodzić parę godzin, najlepiej całą noc.

2 komentarze

Write komentarze
Madzialenka S
AUTHOR
12 listopada 2015 16:34 delete

Wygląda przepysznie! Muszę go wypróbować :)

Reply
avatar
Kinga K.
AUTHOR
20 listopada 2015 20:27 delete

Koniecznie napisz czy smakował ! 😊

Reply
avatar