Malinowe Brownies
Koniec lata to dobra okazja, żeby połączyć lekkie letnie ciasta z cięższymi jesiennymi. Malinowe brownies to połączenie lekkiej malinowej pianki na śmietanie i typowego wilgotnego i ciężkiego ciasta brownies z prawdziwej gorzkiej czekolady.
Malinowe brownies
Brownies:
- 115 g masła
- tabliczka gorzkiej czekoldy 200g szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
- 115 g mÄ…ki pszennej
Pianka malinowa i galaretka:
- 2 galaretki
- 500ml śmietany kremówki 36% (+250ml do dekoracji)
- kakao
W garnuszku roztopić masło z połamaną czekoladą. Gdy sos czekoladowy będzie gładki, ściągnąć go z palnika i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka ubić z cukrem i powoli wlać do masy roztopioną czekoladę cały czas miksując. Na końcu dodać aromat rumowy i zmiksować.
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26cm. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30min.
Opakowanie galaretki malinowej zalać 250ml wrzącej wody, wymieszać i odstawic do stężenia. Kiedy galaretka bedzie juz prawię gęsta ubić bita śmietane i pod koniec ubijania dolać galaretkę. Piankę wyłożyć na spód brownie. Włożyć do lodówki. Kiedy pianka tężeje przygotować drugą galaretkę zgodnie w instrukcją na opakowaniu. Wylać galaretkę na gotową piankę i zostawić w lodówce min. 2-3 godziny. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i kakao.