Paluszki ptysiowe z cukrem

poniedziałek, marca 14, 2016 0 Comments A+ a-

Przekąska która potrafi każdego uzależnić. Często można ją spotkać w sklepie, ale nie oszukujmy się - te domowe są trzy razy lepsze a przy tym zdrowsze. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, idealnie pasują do wieczornej herbaty albo porannej kawy.


Paluszki ptysiowe z cukrem


Składniki:
  • 125ml mleka
  • 125ml wody
  • 100g masła
  • 200g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka grubego cukru i łyżeczka cynamonu
Piekarnik nastawić na 190 stopni z termoobiegiem.
W rondelku zagotować mleko z wodą, solą i masłem. Kiedy składniki się gotują, wsypać na raz całą mąkę i dokładnie mieszać, aż powstanie jednolita masa: błyszcząca i odchodząca od brzegów rondelka. Ciasto przełożyć do większej miski albo garnka i miksując dodawać jajka. Inaczej niż w klasycznym cieście parzonym, należy zrobić to od razu kiedy ciasto jeszcze jest ciepłe. Ciasto odstawić do ostygnięcia na około pół godziny. Następnie przełożyć je do szprycy i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Paluszki posypać cukrem wymieszanym z cynamonem a nadmiar strzepać z blaszki. 
Wstawić d piekarnika i piec partiami przez 25-30 minut. 
Studzić na kratce. 




Smacznego :)