Paluszki ptysiowe z cukrem
Przekąska która potrafi każdego uzależnić. Często można ją spotkać w sklepie, ale nie oszukujmy się - te domowe są trzy razy lepsze a przy tym zdrowsze. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, idealnie pasują do wieczornej herbaty albo porannej kawy.
Paluszki ptysiowe z cukrem
Składniki:
- 125ml mleka
- 125ml wody
- 100g masła
- 200g mÄ…ki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka grubego cukru i łyżeczka cynamonu
Piekarnik nastawić na 190 stopni z termoobiegiem.
W rondelku zagotować mleko z wodą, solą i masłem. Kiedy składniki się gotują, wsypać na raz całą mąkę i dokładnie mieszać, aż powstanie jednolita masa: błyszcząca i odchodząca od brzegów rondelka. Ciasto przełożyć do większej miski albo garnka i miksując dodawać jajka. Inaczej niż w klasycznym cieście parzonym, należy zrobić to od razu kiedy ciasto jeszcze jest ciepłe. Ciasto odstawić do ostygnięcia na około pół godziny. Następnie przełożyć je do szprycy i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Paluszki posypać cukrem wymieszanym z cynamonem a nadmiar strzepać z blaszki.