Paluszki ptysiowe z cukrem

poniedziałek, marca 14, 2016 0 Comments A+ a-

Przekąska która potrafi każdego uzależnić. Często można ją spotkać w sklepie, ale nie oszukujmy się - te domowe są trzy razy lepsze a przy tym zdrowsze. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, idealnie pasują do wieczornej herbaty albo porannej kawy.


Paluszki ptysiowe z cukrem


Składniki:
  • 125ml mleka
  • 125ml wody
  • 100g masÅ‚a
  • 200g mÄ…ki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka grubego cukru i Å‚yżeczka cynamonu
Piekarnik nastawić na 190 stopni z termoobiegiem.
W rondelku zagotować mleko z wodÄ…, solÄ… i masÅ‚em. Kiedy skÅ‚adniki siÄ™ gotujÄ…, wsypać na raz caÅ‚Ä… mÄ…kÄ™ i dokÅ‚adnie mieszać, aż powstanie jednolita masa: bÅ‚yszczÄ…ca i odchodzÄ…ca od brzegów rondelka. Ciasto przeÅ‚ożyć do wiÄ™kszej miski albo garnka i miksujÄ…c dodawać jajka. Inaczej niż w klasycznym cieÅ›cie parzonym, należy zrobić to od razu kiedy ciasto jeszcze jest ciepÅ‚e. Ciasto odstawić do ostygniÄ™cia na okoÅ‚o pół godziny. NastÄ™pnie przeÅ‚ożyć je do szprycy i wyciskać na blaszkÄ™ wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia. Paluszki posypać cukrem wymieszanym z cynamonem a nadmiar strzepać z blaszki. 
Wstawić d piekarnika i piec partiami przez 25-30 minut. 
Studzić na kratce. 




Smacznego :)