Babka kajmakowa

poniedziałek, marca 14, 2016 0 Comments A+ a-

Jakiś czas szukałam pomysłu na nietypową babkę Wielkanocną. Jest tyle możliwości i kombinacji smakowych, że nie łatwo znaleźć coś interesującego. Ale oto jest - babka kajmakowa, słodka, delikatna z cudowną polewą z czekolady i kawałkami orzeszków solonych. Jest prosta w przygotowaniu i naprawdę każdemu się uda.


Babka kajmakowa

Składniki:
  • 125 g masła
  • 125 g cukru 
  • 125 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rumu 
  • 400 g kajmaku
  • 100g solonych orzeszków ziemnych
  • Kilka kostek gorzkiej i mlecznej czekolady
Piekarnik ustawić na 180 stopni z termoobiegiem, a formę do babki natłuścić masłem.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce zmiksować masło, dodawać do niego powoli, ciągle miksując jajka z cukrem. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i dodawać zmianę z mlekiem do masy jajecznej. Dodać 300g kajmaku oraz rum - całość zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Masę wlać do formy i piec około 40-50 albo do suchego patyczka.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie wyciągnąć z formy i ułożyć na podstawce. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostałą częścią kajmaku polać ciasto. Posypać posiekanymi orzeszkami i polać roztopioną czekoladą.

Smacznego :)


Inspiracja do przepisu: Coolinarnastrefa