Babka kajmakowa
Jakiś czas szukałam pomysłu na nietypową babkę Wielkanocną. Jest tyle możliwości i kombinacji smakowych, że nie łatwo znaleźć coś interesującego. Ale oto jest - babka kajmakowa, słodka, delikatna z cudowną polewą z czekolady i kawałkami orzeszków solonych. Jest prosta w przygotowaniu i naprawdę każdemu się uda.
Babka kajmakowa
Składniki:
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 125 ml mleka
- 250 g mÄ…ki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki rumu
- 400 g kajmaku
- 100g solonych orzeszków ziemnych
- Kilka kostek gorzkiej i mlecznej czekolady
Piekarnik ustawić na 180 stopni z termoobiegiem, a formę do babki natłuścić masłem.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce zmiksować masło, dodawać do niego powoli, ciągle miksując jajka z cukrem. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i dodawać zmianę z mlekiem do masy jajecznej. Dodać 300g kajmaku oraz rum - całość zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Masę wlać do formy i piec około 40-50 albo do suchego patyczka.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie wyciągnąć z formy i ułożyć na podstawce. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostałą częścią kajmaku polać ciasto. Posypać posiekanymi orzeszkami i polać roztopioną czekoladą.
Smacznego :)
Inspiracja do przepisu: Coolinarnastrefa