Babeczki cytrynowe z czekoladą

poniedziałek, marca 14, 2016 0 Comments A+ a-

Babeczki bardzo ciężkie, mokre o intensywnie cytrynowym smaku. Nie każdemu smakują, ale moi domownicy je pokochali. Dodatkowym plusem jest fakt, że idealnie zachowują kształt foremki, dlatego można je upiec w najróżniejszych kształtach, a przepis jest naprawdę banalny! Zapach cytryn unosi się już po całym domu...


Babeczki cytrynowe z czekoladą

Składniki na 10 niewielkich babeczek:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru do wypieków
  • 60 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 90 ml jogurtu naturalnego
  • sok z 1 cytryny
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 50g gorzkiej czekolady
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni z termoobiegiem.
Suche składniki przesiać do jedne miski i odstawić na bok. Mąkę utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Wlać wyciśnięty sok z jednej cytryny i skórkę otartą z cytryn. Zmiksować. Na zmianę wlewać maślankę i suche składniki nieustannie miksując.
Przełożyć do foremek i wstawić do piekarnika. Piec 15-20 minut.
Ostudzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i łyżeczką polać babeczki.

Smacznego :)



Przepis inspirowany stroną: Moje wypieki.