Panna cotta z musem czekoladowym

niedziela, kwietnia 10, 2016 0 Comments A+ a-

Panna cotta to włoski deser pochodzący z północnej części kraju. Konsystencją przypomina galaretkę, ale jest dużo delikatniejsza i bardziej efektowna. To bardzo prosty deser który można przyrządzić w różnych wariantach smakowych: ze skórką cytrynową, bakaliami lub tak jak u mnie, klasycznie z laską wanilii. Idealnie pasuję do niej również czekolada oraz owoce.

Panna cotta z musem czekoladowym

SkÅ‚adniki na 17 porcji degustacyjnych lub 4 normalne porcje:
  • 3 Å‚yżeczki żelatyny
  • 2 Å‚yżki zimnej wody
  • 1 laska wanilii
  • 2 Å‚yżki rumu
  • 250ml Å›mietany kremówki 36%
  • 250ml mleka
  • 70g cukru
  • 1 Å‚yżka cukru waniliowego 

Żelatyne zalać wodą i odstawić do napęcznienia ok. 10 minut. Do niewielkiego rondelka wlać śmietanę, mleko, cukry oraz ziarenka wanilii. Gotować na niewielkim ogniu aż cukier się rozpuści a na brzegach rondelka zaczną się robić pęcherzyki. Natychmiast odstawić z ognia, dodać napęczniałą żelatyny oraz rum i dokładnie wymieszać.
Rozlać do pucharków i pozostawić do ostudzenia: narpierw w temperaturze pokoowej, a następnie w lodówce kilka godzin.

Mus czekoladowy:
  • 125ml Å›mietany kremówki 36%
  • 50g czekolady (pół na pół gorzkiej i mlecznej)

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić chwilę do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i powoli partiami wmieszać do nie roztopioną czekoladę. Przełożyć do szprycy z tylką w kształcie gwiazdki i dekorować stężałą panna cottę. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.

Dodatkowo:
  • owoce sezonowe: truskawki, maliny, jagody lub inne - do dekoracji.
Smacznego!