Panna cotta z musem czekoladowym
Panna cotta to włoski deser pochodzący z północnej części kraju. Konsystencją przypomina galaretkę, ale jest dużo delikatniejsza i bardziej efektowna. To bardzo prosty deser który można przyrządzić w różnych wariantach smakowych: ze skórką cytrynową, bakaliami lub tak jak u mnie, klasycznie z laską wanilii. Idealnie pasuję do niej również czekolada oraz owoce.
Panna cotta z musem czekoladowym
Składniki na 17 porcji degustacyjnych lub 4 normalne porcje:
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki rumu
- 250ml śmietany kremówki 36%
- 250ml mleka
- 70g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Żelatyne zalać wodą i odstawić do napęcznienia ok. 10 minut. Do niewielkiego rondelka wlać śmietanę, mleko, cukry oraz ziarenka wanilii. Gotować na niewielkim ogniu aż cukier się rozpuści a na brzegach rondelka zaczną się robić pęcherzyki. Natychmiast odstawić z ognia, dodać napęczniałą żelatyny oraz rum i dokładnie wymieszać.
Rozlać do pucharków i pozostawić do ostudzenia: narpierw w temperaturze pokoowej, a następnie w lodówce kilka godzin.
Mus czekoladowy:
- 125ml śmietany kremówki 36%
- 50g czekolady (pół na pół gorzkiej i mlecznej)
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić chwilę do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i powoli partiami wmieszać do nie roztopioną czekoladę. Przełożyć do szprycy z tylką w kształcie gwiazdki i dekorować stężałą panna cottę. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Dodatkowo:
- owoce sezonowe: truskawki, maliny, jagody lub inne - do dekoracji.
Smacznego!