Cupcake'i czekoladowo - pomarańczowe

sobota, kwietnia 16, 2016 0 Comments A+ a-

Dzień czekolady to fajny pretekst, żeby stworzyć Co nieco naprawdę pełnego kakao. Te babeczki są ciężkie, wilgotne w środku i mooocno czekoladowe. Do tego słodycz prawdziwej czekolady i lekki posmak kwaśnej pomarańczy. Pomysł na imprezową przekąskę i niedzielne słodkości do kawy.


Cupcake'i czekoladowo - pomarańczowe

Składniki na 12 babeczek:
  • 130g mąki
  • 85g miękkiego masła
  • 120g cukru
  • 2 jajka (małe)
  • 32g  ciemnego kakao
  • 180ml  wrzątku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli

Piekarnik nastawić na 190 stopni. 
Kakao zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć w masie miksera z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku dokładnie miksując. Wsypać suche składniki (mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia) i zmiksować. Dodać przestudzone kakao, ekstrakt pomarańczowy, sok i skórkę i wymieszać dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Przelać do papilotek i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut - do tzw. suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia na kratkę.

Krem czekoladowy:
  • 250ml śmietany kremówki
  • 30 g czekolady mlecznej (drobno posiekanej)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie łyżeczka po łyżeczce wmieszać czekoladę ze śmietaną, a na końcu dodać ekstrakt pomarańczowy.

Dodatkowo:
  • konfitura pomarańczowa
  • pomarańcza
W ostudzonych babeczkach zrobić dziurki i napełnić je konfiturą. Szprycą z tylką w kształcie gwiazdki nakładać krem czekoladowy. Udekorować ćwiartkami pomarańczy.

Smacznego!