Cupcake'i czekoladowo - pomarańczowe
Dzień czekolady to fajny pretekst, żeby stworzyć Co nieco naprawdę pełnego kakao. Te babeczki są ciężkie, wilgotne w środku i mooocno czekoladowe. Do tego słodycz prawdziwej czekolady i lekki posmak kwaśnej pomarańczy. Pomysł na imprezową przekąskę i niedzielne słodkości do kawy.
Cupcake'i czekoladowo - pomarańczowe
- 130g mąki
- 85g miękkiego masła
- 120g cukru
- 2 jajka (małe)
- 32g ciemnego kakao
- 180ml wrzątku
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
Piekarnik nastawić na 190 stopni.
Kakao zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć w masie miksera z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku dokładnie miksując. Wsypać suche składniki (mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia) i zmiksować. Dodać przestudzone kakao, ekstrakt pomarańczowy, sok i skórkę i wymieszać dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Przelać do papilotek i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut - do tzw. suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia na kratkę.
Krem czekoladowy:
- 250ml śmietany kremówki
- 30 g czekolady mlecznej (drobno posiekanej)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie łyżeczka po łyżeczce wmieszać czekoladę ze śmietaną, a na końcu dodać ekstrakt pomarańczowy.
Dodatkowo: