Mini eklerki z malinami
Uwielbiam eklerki! Są delikatne, nie za słodkie i bardzo proste do zrobienia, a przy tym smakują też wszystkim moim testerom ;) Ciasto parzone nie wymaga wiele zachodu i w zasadzie nie może się nie udać, a gwarantuje Wam, że nie opędzicie się od komplementów na temat tych eklerków. Dodatkowym atutem jest konfitura z malin która idealnie pasuję do masy budyniowej. To wersja mini, tak na raz, na smaczek!
Mini eklerki z malinami
Ciasto:
- 2 szklanki wody
- 250g masła
- 2 szklanki mÄ…ki pszennej
- 8 jaj rozmiar M
Piekarnik nagrzać na 200 stopni z termoobiegiem.
W sporym rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i cały czas dokładnie i energicznie mieszać, żeby zapobiec przypaleniu. Kiedy ciasto będzie odchodzić od brzegów rondelka i będzie szkliste zestawić z palnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku miksując je do uzyskania gładkiej masy. Napełnić szpryce powstałym ciastem i wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Mini eklerki powinny być długości około 8 cm. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i suszyć jeszcze 10 minut. Wyjąć i ostawić do ostudzenia a następnie przeciąć na pół.
Krem budyniowy:
- 600 ml mlek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 6 dużych żółtek
- 100 g cukru
- 40 mÄ…ki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 200 ml śmietany kremówki 36%
Mleko i ekstrakt wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia i odstawić. W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem, a następnie dodać mąkę i skrobie. Dokładnie zmiksować aż do powstania jednolitej masy.
Masę jajeczną wlać do mleka i ponownie postawić na gazie. Gotować cały czas mieszając aż do zgęstnienia, a potem jeszcze minutę. Zestawić z gazu i przykryć folią spożywczą tak aby ta dotykała masy - zapobiegnie to powstawaniu kożucha. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanę ubić i delikatnie łyżka po łyżce wmieszać w masę budyniową.
Składanie:
- słoiczek konfitury z malin
Przecięte na pół eklerki wypełnić niewielką ilością konfitury - wyciskając ze szprycy z cienką okrągłą końcówką, albo nakładając łyżeczką na dolną część eklera.
Kremem śmietanowym napełnić szpryce z ozdobną końcówką (najładniej wygląda ta w kształcie gwiazdki np. Wilton 2D) i wycisnąć do eklerków. Przykryć górną częścią i ewentualnie polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.