Cupcake czekoladowe z masłem orzechowym

czwartek, listopada 12, 2015 0 Comments A+ a-

Masło orzechowe to produkt który albo się kocha albo nienawidzi. Ja uwielbiam je w klasycznym połączeniu z dżemem. Balans między słodkim i solonym naprawdę spakuję wspaniale. Stąd też pomysł na czekoladowe babeczki z konfiturą wiśniową i kremem z masłem orzechowym. Zdecydowanie mocne smaki, dość kontrowersyjne dla niektórych podniebień, ale warto spróbować, chociażby po to żeby przekonać się czy to czasem nie nasze smaki.

Cupcake czekoladowe z masłem orzechowym

Składniki na 12 cupcake:

  • 130g mąki
  • 85g masła w temperaturze pokojowej
  • 150g cukru
  • 2 jajka rozmiar M
  • 30 kakao
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu rumowego
  • szczypta soli
Piekarnik nagrzewamy na 190stopni z termoobiegiem.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą i odstawiamy na bok. Kakao zalewamy wrzątkiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W misie miksera ucieramy masło na jednolitą masę z cukrem. Dodajemy po jednym jajku dokładnie po każdym miksując masę. Dodajemy ekstrakt rumowy ciągle miksując. Wsypujemy mąkę i miksujemy delikatnie tylko do połączenia się składników, a następnie wlewamy ostudzone kakao i dokładnie mieszamy ręcznie za pomocą rózgi. 
Formę na babeczki wyłożoną papilotkami napełniamy do 2/3 wysokości i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
  • 500g serka śmietankowego do smarowania 
  • 1 słoik masła orzechowego bez kawałków orzechów
  • 200g cukru pudru ( lub wg. upodobań)
  • konfitura wiśniowa 
W każdej ostygniętej babeczce drążymy od góry  niewielki otwór który wypełniamy łyżeczką konfitury wiśniowej. Serek śmietankowy miksujemy dodając do niego partiami masło orzechowe aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji, bez żadnych grudek. Nadal miksując dodajemy cukier sprawdzając poziom słodkości. Wypełniamy kremem szpryce i ozdobną tylką nakładamy go na przygotowane cupcake czekoladowe.

Można ozdobić świeżymi orzechami.