Babeczki piaskowe do koszyczka

piątek, marca 25, 2016 0 Comments A+ a-

Mini wersje  polskiej babki piaskowej. Idealne do koszyczka i na małą przekąskę, a przy tym szybkie, łatwe i przyjemne. Żeby odbiec trochę od tradycji, dodałam do nich kokosu co nadało im pięknego aromatu. Babeczki są dobre nawet przez kilka dni jeśli trzyma się je w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Dodatkowo można ozdobić je lukrem albo roztopioną czekoladą

Babeczki piaskowe do koszyczka

Składniki (na 8-7 babeczek):
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 2 kopiate łyżki  wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego (można pominąć)

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem.
Jajka dokładnie utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Następnie cały czas miksując dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Całość powinna mieć jednolitą konsystencje. Dodać aromat i wiórki kokosowe i dokładnie wywieszać.
Przelać do 2/3 wysokości foremek i włożyć do piekarnika. Piec ok. 25-30 minut, a następnie studzić na kratce.




Smacznego!