Babeczki piaskowe do koszyczka

piÄ…tek, marca 25, 2016 0 Comments A+ a-

Mini wersje  polskiej babki piaskowej. Idealne do koszyczka i na maÅ‚Ä… przekÄ…skÄ™, a przy tym szybkie, Å‚atwe i przyjemne. Å»eby odbiec trochÄ™ od tradycji, dodaÅ‚am do nich kokosu co nadaÅ‚o im piÄ™knego aromatu. Babeczki sÄ… dobre nawet przez kilka dni jeÅ›li trzyma siÄ™ je w szczelnie zamkniÄ™tym opakowaniu. Dodatkowo można ozdobić je lukrem albo roztopionÄ… czekoladÄ…

Babeczki piaskowe do koszyczka

Składniki (na 8-7 babeczek):
  • 1/2 szklanki mÄ…ki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 2 kopiate Å‚yżki  wiórków kokosowych
  • 1/2 Å‚yżeczki aromatu Å›mietankowego (można pominąć)

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem.
Jajka dokÅ‚adnie utrzeć z cukrem za pomocÄ… miksera. NastÄ™pnie caÅ‚y czas miksujÄ…c dodawać na przemian mÄ…kÄ™ z proszkiem do pieczenia i olej. CaÅ‚ość powinna mieć jednolitÄ… konsystencje. Dodać aromat i wiórki kokosowe i dokÅ‚adnie wywieszać.
Przelać do 2/3 wysokości foremek i włożyć do piekarnika. Piec ok. 25-30 minut, a następnie studzić na kratce.




Smacznego!