Babeczki piaskowe do koszyczka
Mini wersje polskiej babki piaskowej. Idealne do koszyczka i na małą przekąskę, a przy tym szybkie, łatwe i przyjemne. Żeby odbiec trochę od tradycji, dodałam do nich kokosu co nadało im pięknego aromatu. Babeczki są dobre nawet przez kilka dni jeśli trzyma się je w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Dodatkowo można ozdobić je lukrem albo roztopioną czekoladą
Składniki (na 8-7 babeczek):
- 1/2 szklanki mÄ…ki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 2 kopiate łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego (można pominąć)
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem.
Jajka dokładnie utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Następnie cały czas miksując dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Całość powinna mieć jednolitą konsystencje. Dodać aromat i wiórki kokosowe i dokładnie wywieszać.
Przelać do 2/3 wysokości foremek i włożyć do piekarnika. Piec ok. 25-30 minut, a następnie studzić na kratce.