Klasyczna WZ-tka z powidłami śliwkowymi

czwartek, listopada 12, 2015 0 Comments A+ a-

Czas na ulubienice wielu ! Puszyste czekoladowe ciasto czekoladowe, dużo bite śmietany i czekoladowa polewa, a co do tego? Ty razem domowe powidła śliwkowe. Powidła idealnie złamią słodki i intensywny smak czekolady ale jeśli nie jesteście ich fanami to śmiało użyjcie ulubionej konfitury lub dżemu, wszystko pasuje. Ciasto jest bardzo wydajne -  z jednej blachy wychodzi około 12 kostek wiec śmiało możecie zrobić ją na rodzinne święta albo imprezy.


Klasyczna WZ-tka z powidłami śliwkowymi

Biszkopt czekoladowy:

  • 7 jaj ( oddzielnie zółtka i białka)
  • 2/3 szklanki kakao
  • 2/3 szklanki mąki przennej (przesianej)
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu rumowego

Piekarnik nagrzać do 170 stopni (opcja góra dół, bez termoobiegu)

Białka o temperaturze pokojowej wlać do miksera i ubijać na wysokich obrotach aż zaczną gęstnieć. Dodawać cukier łyżeczka po łyżeczce cały czas miksując, aż piana zrobi się sztywna i błyszcząca. Dodawać po jednym żółtku w temperaturze pokojowej za każdym razem miksując do uzyskania jednolitej masy. Wlać aromat rumowy i zmiksować. Mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia dodać w trzech partiach do masy jajecznej miksując ją na najniższych obrotach żeby nie opadła. Można zrobić to ręcznie; delikatnie mieszając szpatułką sypkie składniki z jajkami. 
Formę o rozmiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Wlać masę czekoladową i wyrównać górę. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut nie uchylając drzwiczek. Po upływie pół h odrazy wyciągnąć ciasto z piekarnika, odstawić na 20 minut do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjąć z formy i ustawić dnem do góry na papierze do pieczenia. Całkowicie wystudzić.

Masa śmietanowa:
  • 800 ml śmietany kremówki 36%
  • 150g cukru pudru
  • 20g żelatyny
  • 1/3 szklanka wody

Żelatynę wsypać do niewielkiego rondelka i zalać dwoma łyżkami wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Po 10 minutach dolać 1/3 szklanki wody i postawić na gazie. Podgrzewać aż żelatyna całkowicie się rozpuści ale NIE doprowadzić do wrzenia. Żelatyna straci wtedy swoje właściwości żelujące. Odstawić aż całkowicie wystygnie.


Śmietanę umieścić w misie miksera i ubijać na wysokich obrotach, w połowie ubijania zacząć dodawać cukier puder łyżka po łyżce. Kiedy śmietana będzie już ubita dodać żelatynę. Do rondelka z zimną żelatyną dodać 2/3 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Dopiero tak przygotowaną żelatynę dodać do śmietany i zmiksować.

Składanie:
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • gorzka herbata 

Biszkopt czekoladowy przekroić równo na dwie części. Pierwszą połowę nasączyć kilkoma łyżkami gorzkie hrbaty i posmarować cienką wartwą powideł. Wyłożyć na to wiekszość bitej śmietany, zostawiając jedynie niewielką ilość do dekoracji. Delikatnie przykryć drugą połową biszkopta i docisnąć. Górny biszkopt również nasączyć herbatą.

Dekoracja:
  • 80g czekolady gorzkiej
  • 80g czekolady mlecznej
  • 200g śmietany kremówki 36%

Śmietanę podgrzać w rondelku i zestawić z ognia. Wsypać połamane czekolady i odstawić na minutę. Po tym czasie dokładnie wymieszać i wyłożyć na gotować WZ-tkę. Udekorować pozostałą częścią bitej śmietany.
Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.