Domowe pizzerki

piątek, września 04, 2015 0 Comments A+ a-







PamiÄ™tacie zapach Å›wieżo upieczonej domowej pizzy? ChcielibyÅ›cie móc zjeść jÄ… na Å›niadanie, obiad i kolacje? Mam rozwiÄ…zanie! Mini pizze czyli powszechnie znane pizzerki. Nie takie gumowate ze spalonym serem z budki. Wasze wÅ‚asne! Pyszne, miÄ™kkie ciasto, aromatyczne dodatki, zapach unoszÄ…cy siÄ™ po caÅ‚ym domu, a to wszystko przy minimalnym wkÅ‚adzie siÅ‚. Gotowi? Zapraszam na pizze!

Domowe pizzerki

Ciasto drożdżowe (wystarczy na 3 duże albo 4 średnie pizzerki):
  • 250g  mÄ…ki pszennej 
  • 4g drożdży (koniecznie muszÄ… być suche)
  • 1 Å‚yżka cukru
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 Å‚yżka oliwy
Moje dodatki:
  • 1/2 laski kieÅ‚basy albo kilka plasterków salami
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 200g sera żółtego w kostce (startego na dużych oczkach)
  • przyprawa do pizzy
  • sól pieprz
  • ketchup 
  • Å‚yżka koncentratu pomidorowego

WczeÅ›niej przesianÄ… mÄ…kÄ™ pszennÄ… mieszamy z  drożdżami i cukrem (ja przesiewam po prostu wszystkie skÅ‚adniki razem). Dolewamy ciepÅ‚Ä… wodÄ™ i ugniatamy cisto jednoczeÅ›nie dodajÄ…c Å‚yżkÄ™ oliwy. Zagniatamy tak dÅ‚ugo, aż ciasto stanie siÄ™ sprężyste. Ciasto przykrywamy w miseczce Å›ciereczkÄ… kuchennÄ… i odkÅ‚adamy w jakieÅ› ciepÅ‚e miejsce do wyroÅ›niÄ™cia - potrwa to ok. 60 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Kroimy kiełbasę w plasterki, ser ścieramy na tarce. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni do zarumienienia z odrobiną oliwy z oliwek. Ketchup mieszamy z koncentratem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi ostre smaki można dodać chilli albo czerwoną ostrą paprykę.

WyroÅ›niÄ™te ciasto ugniatamy jeszcze minutÄ™ i rozrywamy na cztery części formujÄ…c z nich kulki. KażdÄ… z kulek ciasta, rozciÄ…gamy w palcach aż utworzy nam maÅ‚Ä… zgrabnÄ… pizzerkÄ™, kÅ‚adziemy na blasze do piekarnika i dodajemy dodatki. Ketchupem wymieszany z solÄ… pieprzem i koncentratem pomidorowym smarujemy spody, posypujemy startym serem, rozkÅ‚adamy plastry kieÅ‚basy i posypujemy przyprawÄ… do pizzy. 

Pieczemy 8-9 minut w zależnoÅ›ci od gruboÅ›ci pizzerek. 


© copyright by Kinga K. :)