Domowe pizzerki

piątek, września 04, 2015 0 Comments A+ a-







Pamiętacie zapach świeżo upieczonej domowej pizzy? Chcielibyście móc zjeść ją na śniadanie, obiad i kolacje? Mam rozwiązanie! Mini pizze czyli powszechnie znane pizzerki. Nie takie gumowate ze spalonym serem z budki. Wasze własne! Pyszne, miękkie ciasto, aromatyczne dodatki, zapach unoszący się po całym domu, a to wszystko przy minimalnym wkładzie sił. Gotowi? Zapraszam na pizze!

Domowe pizzerki

Ciasto drożdżowe (wystarczy na 3 duże albo 4 średnie pizzerki):
  • 250g  mąki pszennej 
  • 4g drożdży (koniecznie muszą być suche)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka oliwy
Moje dodatki:
  • 1/2 laski kiełbasy albo kilka plasterków salami
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 200g sera żółtego w kostce (startego na dużych oczkach)
  • przyprawa do pizzy
  • sól pieprz
  • ketchup 
  • łyżka koncentratu pomidorowego

Wcześniej przesianą mąkę pszenną mieszamy z  drożdżami i cukrem (ja przesiewam po prostu wszystkie składniki razem). Dolewamy ciepłą wodę i ugniatamy cisto jednocześnie dodając łyżkę oliwy. Zagniatamy tak długo, aż ciasto stanie się sprężyste. Ciasto przykrywamy w miseczce ściereczką kuchenną i odkładamy w jakieś ciepłe miejsce do wyrośnięcia - potrwa to ok. 60 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Kroimy kiełbasę w plasterki, ser ścieramy na tarce. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni do zarumienienia z odrobiną oliwy z oliwek. Ketchup mieszamy z koncentratem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi ostre smaki można dodać chilli albo czerwoną ostrą paprykę.

Wyrośnięte ciasto ugniatamy jeszcze minutę i rozrywamy na cztery części formując z nich kulki. Każdą z kulek ciasta, rozciągamy w palcach aż utworzy nam małą zgrabną pizzerkę, kładziemy na blasze do piekarnika i dodajemy dodatki. Ketchupem wymieszany z solą pieprzem i koncentratem pomidorowym smarujemy spody, posypujemy startym serem, rozkładamy plastry kiełbasy i posypujemy przyprawą do pizzy. 

Pieczemy 8-9 minut w zależności od grubości pizzerek. 


© copyright by Kinga K. :)