Tort urodzinowy Miś

poniedziałek, września 07, 2015 0 Comments A+ a-


Proszę Państwa, oto Miś ! I to nie byle jaki miś - urodzinowy, dla Małego Łukaszka. Tort składa się z dwóch części: dołu z migdałowego biszkopta, przełożonego konfiturą z borówek i śmietankowym kremem oraz góry z ciemnego, kakaowego biszkopta, przełożonego migdałowym kremem maślanym i ozdobionego ganaszem czekoladowym z mlecznej i gorzkiej czekolady. Dodatkowo torcik ozdobiony został balonem zrobionym w całości z żelatyny. Jedyna nie jadalna część tortu to patyczek od balonika ( i kilka wykałaczek pomocniczych w misiu ;) ). No to co? Teraz wasza kolej!



Tort miś

Dolna część tortu:

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 2 łyżki wody
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termoobiegiem.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania białek dodawać małymi partiami cukier cały czas miksując  Do miksujących sie białek wlewać po kolei po jednym żółtku oraz aromat migdałowy. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do masy jajecznej połowe sypkich składników i delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Dolać wodę i resztę mąki, ponownie wymieszać.
Tortownice o wymiarach 26cm wyłożyć papierem do pieczenia jedynie na spodzie. Przelać ciasto, wyrównać szpatułką i włożyć do piekarnika na 30-35minut lub do tzw. suchego patyczka. Odłożyć do wystygnięcia.

Masa:
  • 500ml śmietany kremówki 36%
  • 2 fixy do śmietany
  • 100 cukru pudru
  • 350g konfitury z borówek (domowej albo kupnej)
  • 1/2 szklanki herbaty z owoców leśnych
Śmietanę ubić z cukrem pudrem (w zależności od upodobań można dodać wiecej cukru pudru) pod koniec dodając fixy. 

Biszkopt po ostygnięciu przeciąć na pół. bardzo ważne jest, żeby ciasto nie było ciepłe. po pierwsze dlatego, że ciężko się je wtedy kroi, a po drugie dlatego, że roztopiło by nasza masę śmietanową. Biszkopt ułożyć na podkładce i nasączyć połową herbaty. Do herbaty można dodać ulubiony alkohol. ale ze względu na to, że tort robiony był dla dziecka, nie dodawałam go. Wyłożyć i rozsmarować konfiturę. Wyłożyć masę śmietankową i przykryć drugą połową biszkopta nasączoną resztką herbaty. Włożyć do lodówki do stężenia. 

Krem maślany: 
  • 150g ciepłego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
Zmiksować masło z żółtkiem do uzyskania jednolitej masy. Dodawać partiami cukier puder ciągle miksując, aż powstanie puszysty krem. 
Biszkopt wyciągnąć z lodówki i pokryć równomiernie cienką warstwą kremu maślanego i ponownie włożyć do lodówki na ok. godzinę. Wyciągnąć i obłożyć lukrem plastycznym*, ozdobić wg. potrzeb. 





Górna część tortu:

DZIEŃ WCZEŚNIEJ!
Ganasz czekoladowy:
  • 400ml śmietany kremówki 36%
  • 200g czekolady mlecznej
  • 200g czekolady gorzkiej
Śmietanę zagotować w małym garnuszku i odstawić z palnika. Wsypać połamane czekolady i poczekać dwie minuty. Po ty czasie wymieszać dokładnie aż powstanie jednolita masa czekoladowa. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.


Biszkopt:
  • 10 jajek
  • 1,5 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termoobiegiem.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania białek dodawać małymi partiami cukier cały czas miksując  Do miksujących sie białek wlewać po kolei po jednym żółtku oraz aromat migdałowy. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przesiać. Dodać do masy jajecznej połowe sypkich składników i delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Dolać wodę i resztę mąki, ponownie wymieszać.
Tortownice o wymiarach 18cm wyłożyć papierem do pieczenia jedynie na spodzie. Przelać połowę ciasta, wyrównać szpatułką i włożyć do piekarnika na 25-30minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeśli macie dwie takie same tortownice można piec biszkopty jednocześnie, ja po prostu piekłam jeden po drugim. Odłożyć do wystygnięcia.



Krem maślany: 
  • 200g ciepłego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
Zmiksować masło z żółtkiem do uzyskania jednolitej masy. Dodawać patiami cukier puder ciągle miksując, aż powstanie puszysty krem.



Miś:

 Jeden z biszkoptów przeciąć na pół i przełożyć kremem maślanym. Uformować tułów misia, w kształcie stożka. Z drugiego biszkoptu wyciąć rączki, nóżki, okrągłą głowę, nosek i uszka. Całość sklejać kremem maślanym. Jeśli któraś część nie chce się trzymać możecie pomóc sobie wykałaczkami. Całego misia poryć kremem i wstawić do lodówki, żeby krem mógł związać. 
Ganasz przygotowany dzień wcześniej zmiksować. Powinien podwoić swoją objętość i mieć konsystencje gęstego frostingu. Nałoży go do szprycy z tylką Wilton 233 i wykładać na misia tworząc naturalnie wyglądające futerko. Dodać misiowi nosek z M&Msów i oczka z lukru plastycznego*.

Ułożyć misia na dolnej część tortu. 




*(Jeśli chceci zrobić swój własny lukier plastyczny w następnej notce dodam przepis. To bardzo łatwe. Dodatkowo, domowy lukier nie zawiera żadnych sztucznych składników.)


Gooootowe! Wasz misiowy tort jest gotowy :) Miłego świętowania urodzin :)







Uśmiech szczęśliwego dziecka jest bezcenny !



© copyright by Kinga K. :)