Ciasto ucierane z gruszką i solonym karmelem

wtorek, września 08, 2015 0 Comments A+ a-




Za oknem coraz zimniej i czuć już jesienne powietrze. Czas porzucić letnie lekkie ciasta i przywitać się z szarlotkami, gruszkami i przyprawą do pierniczków. Dzisiejszy przepis to połączenie soczystej gruszki, czekolady białej i mlecznej, przyprawy korzennej i mojego ulubionego solonego karmelu. Bardzo proste ucierane ciasto, szybkie do zrobienia. Cisto jest zwarte, ciężkie, umiarkowanie słodkie,  nieco kwasowości dodają mu gruszki. 
Idealne do herbatki i ulubionej książki na jesienne wieczory !



Ciasto ucierane z gruszką i solonym karmelem

Składniki:
  • 3 gruszki przekrojone na pół
  • sok z cytryny
  • 125 g masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 50 g mielonych migdałów
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20g łezek czekoladowych z białej i mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka mieszanki przyprawy z imbirem i skórką pomarańczową
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni z termoobiegiem. Mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i migdały mieszamy i odstawiamy na bok. 
Gruszki obieramy i pozbawiamy nasion. Kroimy na pół, a potem nadkrawamy wzdłuż grzbietów i polewamy sokiem z cytryny, żeby nie straciły koloru podczas pieczenia. W misie miksera ucieramy masło z cukrem następnie dodając po jednym jajku. Dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki i dokładnie miksujemy. Wsypujemy czekoladowe łezki i delikatnie mieszamy szpatułką. 

Przygotowujemy formę do tarty o średnicy 26 cm smarując ją masłem.Wlewamy ciasto delikatnie wkładając w nie polane sokiem z cytryny gruszki. Pieczemy przez ok 60 minut.




Solony karmel:
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki 36%
W małym garnuszku z grubym dnem umieszczamy wodę i cukry. Mieszamy aż do roztopienia cukru, a następie zostawiamy aż cukier stanie się koloru bursztynowego. Ważne jest aby wtedy nie mieszać karmelu. Zestawiamy z palnika i dolewamy po trochu śmietany cały czas mieszając. Należy uważać bo karmel bedzie mocno dymił. Dodajemy sól i odstawiamy do wystygnięcia. Polewamy ciasto w całości, albo osobno każdy kawałek wg. preferencji.

© copyright by Kinga K. :)