Ciasto ucierane z gruszką i solonym karmelem
Za oknem coraz zimniej i czuć już jesienne powietrze. Czas porzucić letnie lekkie ciasta i przywitać się z szarlotkami, gruszkami i przyprawą do pierniczków. Dzisiejszy przepis to połączenie soczystej gruszki, czekolady białej i mlecznej, przyprawy korzennej i mojego ulubionego solonego karmelu. Bardzo proste ucierane ciasto, szybkie do zrobienia. Cisto jest zwarte, ciężkie, umiarkowanie słodkie, nieco kwasowości dodają mu gruszki.
Idealne do herbatki i ulubionej książki na jesienne wieczory !
Ciasto ucierane z gruszką i solonym karmelem
Składniki:
- 3 gruszki przekrojone na pół
- sok z cytryny
- 125 g masła
- 1/2 szkl cukru
- 3 jajka
- 50 g mielonych migdałów
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20g łezek czekoladowych z białej i mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka mieszanki przyprawy z imbirem i skórką pomarańczową
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni z termoobiegiem. Mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i migdały mieszamy i odstawiamy na bok.
Gruszki obieramy i pozbawiamy nasion. Kroimy na pół, a potem nadkrawamy wzdłuż grzbietów i polewamy sokiem z cytryny, żeby nie straciły koloru podczas pieczenia. W misie miksera ucieramy masło z cukrem następnie dodając po jednym jajku. Dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki i dokładnie miksujemy. Wsypujemy czekoladowe łezki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Przygotowujemy formę do tarty o średnicy 26 cm smarując ją masłem.Wlewamy ciasto delikatnie wkładając w nie polane sokiem z cytryny gruszki. Pieczemy przez ok 60 minut.
Przygotowujemy formę do tarty o średnicy 26 cm smarując ją masłem.Wlewamy ciasto delikatnie wkładając w nie polane sokiem z cytryny gruszki. Pieczemy przez ok 60 minut.
Solony karmel:
- 4 łyżki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki śmietany kremówki 36%
W małym garnuszku z grubym dnem umieszczamy wodę i cukry. Mieszamy aż do roztopienia cukru, a następie zostawiamy aż cukier stanie się koloru bursztynowego. Ważne jest aby wtedy nie mieszać karmelu. Zestawiamy z palnika i dolewamy po trochu śmietany cały czas mieszając. Należy uważać bo karmel bedzie mocno dymił. Dodajemy sól i odstawiamy do wystygnięcia. Polewamy ciasto w całości, albo osobno każdy kawałek wg. preferencji.