Solony karmel

czwartek, września 10, 2015 0 Comments A+ a-

Już ostatnio jako jeden ze skÅ‚adników ciasta ucieranego z gruszkÄ… pojawiÅ‚ siÄ™ przepis na solony karmel. PostanowiÅ‚am jednak dodać go też osobno, bo to idealny dodatek do różnych deserów. Uwielbiam poÅ‚Ä…czenie sÅ‚odkiego i sÅ‚onego. 
Jest łatwy w przygotowaniu i można go podjadać także solo.


Solony karmel


Składniki:
  • 8 Å‚yżki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 4  Å‚yżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 Å‚yżeczka soli
  • 3/4 szklanki Å›mietany kremówki 36%

W maÅ‚ym garnuszku z grubym dnem umieszczamy wodÄ™ i cukry. Mieszamy aż do roztopienia cukru, a nastÄ™pie zostawiamy aż cukier stanie siÄ™ koloru bursztynowego. Ważne jest aby wtedy nie mieszać karmelu. Zestawiamy z palnika i dolewamy po trochu Å›mietany caÅ‚y czas mieszajÄ…c. Należy uważać bo karmel bedzie mocno dymiÅ‚. Dodajemy sól i odstawiamy do wystygniÄ™cia. Można przelać do Å‚adnego sÅ‚oiczka, wtedy bÄ™dzie nie tylko smakowaÅ‚. ale i ozdabiaÅ‚ naszÄ… kuchnie.







© copyright by Kinga K. :)