Solony karmel

czwartek, września 10, 2015 0 Comments A+ a-

Już ostatnio jako jeden ze składników ciasta ucieranego z gruszką pojawił się przepis na solony karmel. Postanowiłam jednak dodać go też osobno, bo to idealny dodatek do różnych deserów. Uwielbiam połączenie słodkiego i słonego. 
Jest łatwy w przygotowaniu i można go podjadać także solo.


Solony karmel


Składniki:
  • 8 łyżki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 4  łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 36%

W małym garnuszku z grubym dnem umieszczamy wodę i cukry. Mieszamy aż do roztopienia cukru, a następie zostawiamy aż cukier stanie się koloru bursztynowego. Ważne jest aby wtedy nie mieszać karmelu. Zestawiamy z palnika i dolewamy po trochu śmietany cały czas mieszając. Należy uważać bo karmel bedzie mocno dymił. Dodajemy sól i odstawiamy do wystygnięcia. Można przelać do ładnego słoiczka, wtedy będzie nie tylko smakował. ale i ozdabiał naszą kuchnie.







© copyright by Kinga K. :)