Solony karmel
Już ostatnio jako jeden ze składników ciasta ucieranego z gruszką pojawił się przepis na solony karmel. Postanowiłam jednak dodać go też osobno, bo to idealny dodatek do różnych deserów. Uwielbiam połączenie słodkiego i słonego.
Jest łatwy w przygotowaniu i można go podjadać także solo.
Solony karmel
Składniki:
- 8 łyżki wody
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki śmietany kremówki 36%
W małym garnuszku z grubym dnem umieszczamy wodę i cukry. Mieszamy aż do roztopienia cukru, a następie zostawiamy aż cukier stanie się koloru bursztynowego. Ważne jest aby wtedy nie mieszać karmelu. Zestawiamy z palnika i dolewamy po trochu śmietany cały czas mieszając. Należy uważać bo karmel bedzie mocno dymił. Dodajemy sól i odstawiamy do wystygnięcia. Można przelać do ładnego słoiczka, wtedy będzie nie tylko smakował. ale i ozdabiał naszą kuchnie.