Tort z białą czekoladą i truskawkami

wtorek, września 15, 2015 0 Comments A+ a-

Idealny dla lubiących małe słodkie co nieco! Tort jest zdecydowanie słodki, ciężki. Nadaje się jednak bardzo dobrze na świętowanie urodzin. Zrobiony jest na biszkopcie, z kremem z białej czekolady i dużą ilością owoców. zrobi wrażenie na wszystkich!

Tort z białą czekoladą i truskawkami
Biszkopt:
  •  5 jajek
  •  3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  •  3/4 szklanki mąki pszennej
  •  3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  •  1 łyżeczka aromatu waniliowego
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 łyżka wody
Krem z białej czekolady:
  •  500 g połamanej białej czekolady
  •  350 ml śmietany kremówki 36%
Frużelina truskawkowo-malinowa

  •  400 g truskawek (
  •  100g malin
  •  12g żelatyny
  •  200g cukru
  •  2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone
  • w 2 łyżkach wody
Poncz:

  •  100ml wody
  •  50ml wódki (albo rumu)
  •  50ml soku z cytryny
Dekoracja:

  •  500ml śmietany kremówki 36%
  •  2 łyżki cukru pudru
  •  Świeże truskawki i maliny


DZIEŃ WCZEŚNIEJ
Śmietanę na krem zagotować w garnuszku z grubym dnem, ściągnąć z palnika i wsypać połamaną czekoladę. Odstawić na dwie minuty i po tym czasie energicznie wymieszasz czekoladę ze śmietaną, aby nie pozostały grudki. Odwinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, a najlepiej na całą noc.


NASTĘPNEGO DNIA
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną piane, pod koniec ubijania dodając łyżka po łyżce cukier. Nie wyłączając miksera dodawać żółtka jedno po drugim. Na koniec wlać aromat. Drewnianą szpatułką delikatnie wmieszać mąki połączone z proszkiem do pieczenia (najlepiej robić to w dwóch partiach) oraz łyżkę wody. Wlać do tortownicy 23cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w tem 180 stopni z termo obiegiem ok. 30-35 minut do suchego patyczka. Odstawić do ostygnięcia i przekroić na 3 części.
W międzyczasie przygotować frużelinę. Do małego garnuszka wsypać żelatynę i zalać niewielką ilością wody, pozostawić do napęcznienia przez 10 minut. W tym czasie wsypać owoce do garnka, zasypać cukrem i wymieszać. Gotować aż owoce puszczą soki, a cukier się rozpuści, jednak nie doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z palnika, dodać mąkę z wodą, wymieszać i ponownie zagotować. Żelatynę pogrzać aż rozpuszczą się wszelkie ziarenka, ale także nie doprowadzić do wrzenia bo straci swoje właściwości. Dodać do niej niewielką ilość soku z owoców i wymieszać z całością. Odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Gdyby frużelina była za gęsta pogrzać ją, a gdyby była za rzadka, powtórzyć proces z żelatyną od nowa.
Przygotowany dzień wcześniej ganasz czekoladowy ubić końcówkami do ubijania śmietany, aż stanie się gęsty.
Przekładać biszkopty po kolei masą czekoladową i frużeliną, nasączając każdy krążek biszkoptu ponczem.
Bitą śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć na cisto grubą warstwę śmietany, a z pozostałe stworzyć dowolną dekoracje.
Najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce parę godzin.



Przepis inspirowany Przepisem ‘Biała truskawka’ ze strony Moje wypieki

© copyright by Kinga K. :)