Kruche babeczki z czerwoną porzeczką
Lato dobiega już końca, ale jeśli znajdziecie gdzieś jeszcze czerwone porzeczki to ten przepis jest idealny na ostatnie ciepłe wieczory tego roku. Proste kruche ciasto napełnione owocami o nieco kwaskowatym smaku. Babeczki są bardzo proste do zrobienia, a znikają jeszcze szybciej niż się je robi!
Kruche babeczki z czerwoną porzeczką
Ciasto kruche:
- 300g mąki pszennej
- 200g prawdziwego masła (zimnego)
- 100g cukru pudru
- 2 średniej wielkości żółtka
Nadzienie:
- 300g czerwonej porzeczki
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 100g cukru drobnego do wypieków
Ciasto kruche krótko wyrobić na stolnicy, zawinąć w folie spożywczą i włożyć na 45min do lodówki.
W tym czasie obrać porzeczki i wymieszać delikatnie z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na 2 cm, wycinać kółka i wkładać do metalowych foremek na babeczki [ ewentualnie można użyć formy do cupcaków). Delikatnie docisnąć ciasto do foremek, żeby wypełniło wszystkie przestrzenie.
Formy z ciastem napełnić owocami po same brzegi. Z pozostałego ciasta wyciąć kółka, naciąć na środku krzyżyk, żeby owoce miały którędy oddychać podczas pieczenia Emotikon tongue
Piec w piekarniku nagrzanym na 190 stopni z termo obiegiem przez 18-22 minuty.
Formy z ciastem napełnić owocami po same brzegi. Z pozostałego ciasta wyciąć kółka, naciąć na środku krzyżyk, żeby owoce miały którędy oddychać podczas pieczenia Emotikon tongue
Piec w piekarniku nagrzanym na 190 stopni z termo obiegiem przez 18-22 minuty.