Cupcake waniliowe z konfiturą

wtorek, września 15, 2015 0 Comments A+ a-

Prawdziwe waniliowe cupcake'i. Puszyste, delikatne, z mocno wyczuwalną nutą wanilii. Do tego konfitura w ulubionym smaku i dużo bitej śmietany. To brzmi jak niebo i tak też smakuje. Te cukcake'i są moimi ulubionymi, robię je na wiele okazji i zawsze spotykają się z radością gości.


Cupcake waniliowe z konfiturą

Cupcake waniliowe:
  • 110g masła
  • 100g cukru
  • 110g mąki przennej
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 lyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 laska wanili
  • Pół słoiczka domowych konfitur z owoców leśnych (lub innych ulubionych)


Masło utrzeć z cukrami na jednolitą mase. Dodawać po jednym jajku nadal miksując. Dodac aromat waniliowy i ziarenka waniliowe. Wsypać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia składników. Formę na muffinkki napełnić do 2/3 wysokości. Piec w 185 stopniach z termoobiegiem ok. 20-22minut.
Wydrążyć otwory w wystudzonych cupcake'ach i napełnić je konfiturą.
Frosting:
  • 500ml śmietany kremówki 36% (moco schłodzonej)
  • 1 fix do śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
Bitą śmietanę ubijać z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodać fix. Dekorować za pomocą szprycy. 


© copyright by Kinga K. :)