Cupcake waniliowe z konfiturą
Prawdziwe waniliowe cupcake'i. Puszyste, delikatne, z mocno wyczuwalną nutą wanilii. Do tego konfitura w ulubionym smaku i dużo bitej śmietany. To brzmi jak niebo i tak też smakuje. Te cukcake'i są moimi ulubionymi, robię je na wiele okazji i zawsze spotykają się z radością gości.
Cupcake waniliowe z konfiturą
Cupcake waniliowe:
- 110g masła
- 100g cukru
- 110g mąki przennej
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 lyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 laska wanili
- Pół słoiczka domowych konfitur z owoców leśnych (lub innych ulubionych)
Masło utrzeć z cukrami na jednolitą mase. Dodawać po jednym jajku nadal miksując. Dodac aromat waniliowy i ziarenka waniliowe. Wsypać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia składników. Formę na muffinkki napełnić do 2/3 wysokości. Piec w 185 stopniach z termoobiegiem ok. 20-22minut.
Wydrążyć otwory w wystudzonych cupcake'ach i napełnić je konfiturą.
Wydrążyć otwory w wystudzonych cupcake'ach i napełnić je konfiturą.
Frosting:
- 500ml śmietany kremówki 36% (moco schłodzonej)
- 1 fix do śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
Bitą śmietanę ubijać z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodać fix. Dekorować za pomocą szprycy.