Sernik nowojorski w polewie czekoladowej

czwartek, września 17, 2015 0 Comments A+ a-

Tym prazem przepis który pewnie zna każdy. Pyszny sernik nowojorski z dodatkiem gorzkiej czekolady dla przełamania smaków. Nie jest ot typowy, tradycyjny polski sernik. Daleko mu do nazwania go ciężkim. Jest pieczony w kąpieli wodnej dzięki czemu zyskuje mazistą konsystencje, ale nie traci na puszystości. Warto poświęcić czas na upieczenie go. Nie jest prosty, wymaga sporo zachodu i długo musi leżakować zanim będzie zdatny do zjedzenia, ale wierzcie mi - WARTO. 

Sernik nowojorski w polewie czekoladowej

Spód z ciastek:
  • 50 g masła, roztopionego
  • 100 g ciasteczek owsianych

Ciastka rozdrobnić blenderem, dodać roztopione masło i ponownie zmielić. W ten sposób masa będzie równomiernie wymieszana. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm (może być większa, ale wtedy sernik wyjdzie niższy)


Masa serowa:
  • 900 g dobrego twarogu wiaderkowego np. z Piątnicy
  • 250 g  cukru 
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1  łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
Piekarnik nagrzać do 180°C.


     Składniki przygotować wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej. Włożyć je do misy miksera i miksować na gładką masę. Miksowanie powinno trwać jak najkrócej, żeby sernik się nie napowietrzył i po upieczeniu nie opadł. 
Po zmiksowaniu wszystkich składników można kilka razy uderzyć misą miksera o blat, żeby pozbyć się zbędnego, zgromadzonego w masie powietrza. 
Schłodzony spód wyciągnąć z lodówki. Tortownice owinąć dokładnie folią aluminiową. Najlepiej ułożyć ją na spodzie na krzyż i owinąć w gorę boków. Na spód wylać masę serową.
    Zagotować wodę w czajniku. Tortownice umieścić większej i zalać zagotowaną wodą do połowy wysokości. Formę z sernikiem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, a następie zmniejszyć temperaturę do 110°C i piec jeszcze 1 godzinę 20 minut. Czas pieczenia może się nieco różnić, ale masa przed wyłączeniem piekarnika powinna być ścięta na całej górze ciasta. Sernik musi być sprężysty, najlepiej to sprawdzić dotykając gór ciasta. 
  Po wyłączeniu piekarnika, pozostawić w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić w tortownicy do lodówki na 12 godzin, a najlepiej na całą noc.



Polewa czekoladowa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 20g masła
  • 70ml śmietany kremówki 30%
  • truskawki i pralinki do ozdoby 

Czekoladę umieścić w misce nad rondelkiem z gotującą się wodą i rozpuścić (tzw. kąpiel wodna). Uważać, żeby spód miski nie stykał się z gotującą się w rondelku wodą. Zestawić z ognia dodać masło i śmietanę i dokładnie wymieszać. Nałożyć na schłodzony sernik i rozprowadzić równomiernie, najpierw na górze ciasta a następnie po bokach. Udekorować owocami i pralinkami. 




Przepis inspirowany sernikiem nowojorskim ze strony Moje Wypieki.

© copyright by Kinga K. :)