Sernik nowojorski w polewie czekoladowej
Tym prazem przepis który pewnie zna każdy. Pyszny sernik nowojorski z dodatkiem gorzkiej czekolady dla przełamania smaków. Nie jest ot typowy, tradycyjny polski sernik. Daleko mu do nazwania go ciężkim. Jest pieczony w kąpieli wodnej dzięki czemu zyskuje mazistą konsystencje, ale nie traci na puszystości. Warto poświęcić czas na upieczenie go. Nie jest prosty, wymaga sporo zachodu i długo musi leżakować zanim będzie zdatny do zjedzenia, ale wierzcie mi - WARTO.
Sernik nowojorski w polewie czekoladowej
Spód z ciastek:
- 50 g masła, roztopionego
- 100 g ciasteczek owsianych
Ciastka rozdrobnić blenderem, dodać roztopione masło i ponownie zmielić. W ten sposób masa będzie równomiernie wymieszana. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm (może być większa, ale wtedy sernik wyjdzie niższy)
Masa serowa:
- 900 g dobrego twarogu wiaderkowego np. z PiÄ…tnicy
- 250 g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 3 duże jajka
- 1 żółtko
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Składniki przygotować wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej. Włożyć je do misy miksera i miksować na gładką masę. Miksowanie powinno trwać jak najkrócej, żeby sernik się nie napowietrzył i po upieczeniu nie opadł.
Po zmiksowaniu wszystkich składników można kilka razy uderzyć misą miksera o blat, żeby pozbyć się zbędnego, zgromadzonego w masie powietrza.
Schłodzony spód wyciągnąć z lodówki. Tortownice owinąć dokładnie folią aluminiową. Najlepiej ułożyć ją na spodzie na krzyż i owinąć w gorę boków. Na spód wylać masę serową.
Zagotować wodÄ™ w czajniku. Tortownice umieÅ›cić wiÄ™kszej i zalać zagotowanÄ… wodÄ… do poÅ‚owy wysokoÅ›ci. FormÄ™ z sernikiem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, a nastÄ™pie zmniejszyć temperaturÄ™ do 110°C i piec jeszcze 1 godzinÄ™ 20 minut. Czas pieczenia może siÄ™ nieco różnić, ale masa przed wyÅ‚Ä…czeniem piekarnika powinna być Å›ciÄ™ta na caÅ‚ej górze ciasta. Sernik musi być sprężysty, najlepiej to sprawdzić dotykajÄ…c gór ciasta.
Po wyłączeniu piekarnika, pozostawić w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić w tortownicy do lodówki na 12 godzin, a najlepiej na całą noc.
Polewa czekoladowa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 20g masła
- 70ml śmietany kremówki 30%
- truskawki i pralinki do ozdoby
Czekoladę umieścić w misce nad rondelkiem z gotującą się wodą i rozpuścić (tzw. kąpiel wodna). Uważać, żeby spód miski nie stykał się z gotującą się w rondelku wodą. Zestawić z ognia dodać masło i śmietanę i dokładnie wymieszać. Nałożyć na schłodzony sernik i rozprowadzić równomiernie, najpierw na górze ciasta a następnie po bokach. Udekorować owocami i pralinkami.
Przepis inspirowany sernikiem nowojorskim ze strony Moje Wypieki.