Sernik nowojorski w polewie czekoladowej

czwartek, września 17, 2015 0 Comments A+ a-

Tym prazem przepis który pewnie zna każdy. Pyszny sernik nowojorski z dodatkiem gorzkiej czekolady dla przeÅ‚amania smaków. Nie jest ot typowy, tradycyjny polski sernik. Daleko mu do nazwania go ciężkim. Jest pieczony w kÄ…pieli wodnej dziÄ™ki czemu zyskuje mazistÄ… konsystencje, ale nie traci na puszystoÅ›ci. Warto poÅ›wiÄ™cić czas na upieczenie go. Nie jest prosty, wymaga sporo zachodu i dÅ‚ugo musi leżakować zanim bÄ™dzie zdatny do zjedzenia, ale wierzcie mi - WARTO. 

Sernik nowojorski w polewie czekoladowej

Spód z ciastek:
  • 50 g masÅ‚a, roztopionego
  • 100 g ciasteczek owsianych

Ciastka rozdrobnić blenderem, dodać roztopione masÅ‚o i ponownie zmielić. W ten sposób masa bÄ™dzie równomiernie wymieszana. MasÄ™ wyÅ‚ożyć do tortownicy o Å›rednicy 18 cm (może być wiÄ™ksza, ale wtedy sernik wyjdzie niższy)


Masa serowa:
  • 900 g dobrego twarogu wiaderkowego np. z PiÄ…tnicy
  • 250 g  cukru 
  • 3 Å‚yżki mÄ…ki pszennej
  • 1  Å‚yżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1,5 Å‚yżeczki soku z cytryny
  • 3 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml kwaÅ›nej Å›mietany 18%
Piekarnik nagrzać do 180°C.


     SkÅ‚adniki przygotować wczeÅ›niej, żeby nabraÅ‚y temperatury pokojowej. WÅ‚ożyć je do misy miksera i miksować na gÅ‚adkÄ… masÄ™. Miksowanie powinno trwać jak najkrócej, żeby sernik siÄ™ nie napowietrzyÅ‚ i po upieczeniu nie opadÅ‚. 
Po zmiksowaniu wszystkich skÅ‚adników można kilka razy uderzyć misÄ… miksera o blat, żeby pozbyć siÄ™ zbÄ™dnego, zgromadzonego w masie powietrza. 
Schłodzony spód wyciągnąć z lodówki. Tortownice owinąć dokładnie folią aluminiową. Najlepiej ułożyć ją na spodzie na krzyż i owinąć w gorę boków. Na spód wylać masę serową.
    Zagotować wodÄ™ w czajniku. Tortownice umieÅ›cić wiÄ™kszej i zalać zagotowanÄ… wodÄ… do poÅ‚owy wysokoÅ›ci. FormÄ™ z sernikiem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, a nastÄ™pie zmniejszyć temperaturÄ™ do 110°C i piec jeszcze 1 godzinÄ™ 20 minut. Czas pieczenia może siÄ™ nieco różnić, ale masa przed wyÅ‚Ä…czeniem piekarnika powinna być Å›ciÄ™ta na caÅ‚ej górze ciasta. Sernik musi być sprężysty, najlepiej to sprawdzić dotykajÄ…c gór ciasta. 
  Po wyÅ‚Ä…czeniu piekarnika, pozostawić w nim sernik na godzinÄ™ przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić w tortownicy do lodówki na 12 godzin, a najlepiej na caÅ‚Ä… noc.



Polewa czekoladowa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 20g masÅ‚a
  • 70ml Å›mietany kremówki 30%
  • truskawki i pralinki do ozdoby 

CzekoladÄ™ umieÅ›cić w misce nad rondelkiem z gotujÄ…cÄ… siÄ™ wodÄ… i rozpuÅ›cić (tzw. kÄ…piel wodna). Uważać, żeby spód miski nie stykaÅ‚ siÄ™ z gotujÄ…cÄ… siÄ™ w rondelku wodÄ…. Zestawić z ognia dodać masÅ‚o i Å›mietanÄ™ i dokÅ‚adnie wymieszać. NaÅ‚ożyć na schÅ‚odzony sernik i rozprowadzić równomiernie, najpierw na górze ciasta a nastÄ™pnie po bokach. Udekorować owocami i pralinkami. 




Przepis inspirowany sernikiem nowojorskim ze strony Moje Wypieki.

© copyright by Kinga K. :)