Tarteletki pełnoziarniste z kremem z sera ricotta i świeżymi figami
To jest właśnie ten okres w roku kiedy świeże figi można znaleźć w prawie każdym sklepie, żal mi było więc nie skorzystać i nie upiec czegoś wyjątkowego. Spód wykorzystany do tej tary jest dość wyjątkowy, pełnoziarnisty o niewielkiej zawartości cukru i mocnym, głębokim smaku. Usłyszałam pod jego kierunkiem bardzo dużo dobrych słów wiec już teraz polecam go wam także do innych tart, owocowych, z budyniem. Polanie fig miodem i oproszenie cynamonem podkręca mocno ich smak i dopełnia całości.
Tarteletki pełnoziarniste z kremem z sera ricotta
i świeżymi figami
Spód na 4 tartaletki:
- 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g masła (miękkniego)
- 150g cukru pudru
- łyżeczka esencji waniliowej
Wszystkie składniki zagniatamy mocno, ta długo, aż nie powstanie jednolite elastyczne ciasto. Pakujemy w folie spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągami z lodówki rozwałkowujemy, układamy w foremkach do tartaletek. Nakłuwamy widelcem spody tarteletek i wkładamy do lodówki na kolejne pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 190stopni Celsjusza.
Schłodzone ciasto w foremkach wyciągamy z lodówki obciążamy obciążnikami do tarty lub fasolka i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Krem z sera ricotta:
- 450g sera ricotta
- 3 jajka
- 3 łyżki cukry pudru
- 1,5 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- szczypta soli
Ucieramy ser ricotta z jajkami, solą, masłem i cukrem pudrem. Dodajemy skórkę i sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Wykładamy równomiernie na cztery podpieczone spody tarteletek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 30 minut lub do uzyskania zarumienionej góry mas serowej.
Dodatkowo:
- 4 figi
- miód
- mieszanka przypraw: cynamon, wanilia, kardamon, goździki np. taka.
Każdą figę kroimy na 8 części i układamy na wystudzonych tarteletkach z serem. polewamy miodem i posumujemy przyprawą.