Tarteletki pełnoziarniste z kremem z sera ricotta i świeżymi figami

sobota, września 19, 2015 0 Comments A+ a-

To jest właśnie ten okres w roku kiedy świeże figi można znaleźć w prawie każdym sklepie, żal mi było więc nie skorzystać i nie upiec czegoś wyjątkowego. Spód wykorzystany do tej tary jest dość wyjątkowy, pełnoziarnisty o niewielkiej zawartości cukru i mocnym, głębokim smaku. Usłyszałam pod jego kierunkiem bardzo dużo dobrych słów wiec już teraz polecam go wam także do innych tart, owocowych, z budyniem. Polanie fig miodem i oproszenie cynamonem podkręca mocno ich smak i dopełnia całości. 


Tarteletki pełnoziarniste z kremem z sera ricotta 
i świeżymi figami

Spód na 4 tartaletki:
  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła (miękkniego)
  • 150g cukru pudru
  • łyżeczka esencji waniliowej
 Wszystkie składniki zagniatamy mocno, ta długo, aż nie powstanie jednolite elastyczne ciasto. Pakujemy w folie spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągami z lodówki rozwałkowujemy, układamy w foremkach do tartaletek. Nakłuwamy widelcem spody tarteletek i wkładamy do lodówki na kolejne pół godziny. 
Piekarnik nagrzewamy do 190stopni Celsjusza.
Schłodzone ciasto w foremkach wyciągamy z lodówki  obciążamy obciążnikami do tarty lub fasolka i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. 

Krem z sera ricotta:
  • 450g sera ricotta
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukry pudru
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta soli
Ucieramy ser ricotta z jajkami, solą, masłem i cukrem pudrem. Dodajemy skórkę i sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Wykładamy równomiernie na cztery podpieczone spody tarteletek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 30 minut lub do uzyskania zarumienionej góry mas serowej.




Dodatkowo:
  • 4 figi 
  • miód 
  • mieszanka przypraw: cynamon, wanilia, kardamon, goździki np. taka.
Każdą figę kroimy na 8 części i układamy na wystudzonych tarteletkach z serem. polewamy miodem i posumujemy przyprawą.



© copyright by Kinga K. :)