Nalewka z aronii
Mam nadzieję, że znajdziecie gdzieś jeszcze owoce aronii bo dzisiejszy przepis jest wyjątkowy! Nalewka aroniowa jest jedna z najcześciej wybieranych. Moja nie jest zbyt mocna, do tego jest aromatyczna o głębokim owocowym smaku. Zdecydowanie coś dla lubiących słodkie nalewki. Co ważne, aronia zmniejsza stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych, a owoce i sok, oraz przetwory z aronii zapobiegają miażdżycy. Działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco, a także mogą zapobiegać nowotworom. Jest to więc cudowne połączenie przyjemnego z pożytecznym, a do tego idalnie pasje do wypieków proponowanych na moim blogu.
Nalewka z aronii
Składniki na ok. 2l aroniówki:
- 1 kg owoców aronii
- 1,5 l wody
- 1kg cukru
- 100 liści wiśni
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 l spirytusu 96%
- 15 g kwasku cytrynowego
Dodatkowo: duży 3 litrowy słoik z zakrętką.
W dużym garnku umieścić umyte owoce aronii i liście wiśni. Jedna laskę wanilii przekroić na pół i włożyć do garnka z owocami. Dosypać cukier oraz cynamon, zalać wszystko wodą i gotować pod przykryciem na średnim ogniu około pół godziny. Zestawić z palnika i pozostawić pod przykryciem całą dobę. Owoce puszą sok, a liście wiśni zniwelują gorzkawy posmak aronii.
Następnego dnia odcedzić za pomocą sitka owoce i liście od powstałego soku. Dodatkowo można wyciasnąć bawełniana szmatką pozostały w owocach sok, jednak aronie są tak mocnym barwnikiem, że trzeba liczyć się ze zniszczeniem ściereczki.
Do słoika z sokiem dolać spirytus, wsypać kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszać. Zamknąć słoik i umieść w chłodnym zacienionym miejscu na 3 tygodnie. Po tym czasie przelać aroniówkę do buteleczek, zakorkować i ostawi na kolejne 3-4 miesiące.