Francuska tarta z jabłkami

środa, września 23, 2015 1 Comments A+ a-

Dzień pierwszy dzień Jesieni. Postanowiłam więc świętować ją wypiekiem który mi najbardziej się z jesienią kojarzy. Tarta francuska z jabłkami nie jest zwykłą tartą na kruchym cieście. Zawiera znacznie więcej masła i dużo mniej mąki, jest leciutka, miękka, aromatyczna i dość łatwa w przygotowaniu. Do standardowego przepisu znalezionego na stronie allrecipes.pl dodałam trochę swoich udogodnień, głównie zapach, aromaty, przyprawy. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu !


Francuska tarta z jabłkami
Spód:
  • 165g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 120g masła (wyciągnąć godzinę przed pieczeniem z lodówki)
  • 1 żółtko
  • 2 kopiate łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki zimnej wody (tylko jeśli cisto nie będzie się dobrze kleić)
Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto, opakować w folię spożywczą i schować do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto rozwałkować do wielkości formy do tarty 26cm. Ciasto delikatnie przełożyć do formy, docisnąć i ponakładać widelcem dno. Wstawić do lodówki na kolejne pół godziny.

Nadzienie:
  • 120g masła (wyciągnąć godzinę przed pieczeniem z lodówki)
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100g zmielonych migdałów
  • 50g zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki mąki
Masło utrzeć z cukrem do uzyskania lekkiej masy. Dodać jajko i żółtko cały czas miksując. Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami i dodać do masy maślanej. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na bok.


Jabłka:
  • 3 małe jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw cynamonu, wanilii i gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki gładkiej marmolady morelowej
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.

Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cieniutkie plasterki. Na schłodzony spod tarty wyłożyć krem i wyrównać. Układać jabłka od brzegu ku środkowi lekko wbijając je do kremu. Piec 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175 stopni i pie kolejne 10 minut. Posypać wierzch ciasta mieszanką cukrów i przypraw i piec kolejne 10 minut aż cukier się skarmelizuje. 
Wyciągnąć z piekarnika i za pomocą pędzelka posmarować wierzch jabłek marmoladą.




© copyright by Kinga K. :)


1 komentarze:

Write komentarze
i.
AUTHOR
24 września 2015 22:37 delete

mmm. wygląda smakowicie !

Reply
avatar