Francuska tarta z jabłkami
Dzień pierwszy dzień Jesieni. Postanowiłam więc świętować ją wypiekiem który mi najbardziej się z jesienią kojarzy. Tarta francuska z jabłkami nie jest zwykłą tartą na kruchym cieście. Zawiera znacznie więcej masła i dużo mniej mąki, jest leciutka, miękka, aromatyczna i dość łatwa w przygotowaniu. Do standardowego przepisu znalezionego na stronie allrecipes.pl dodałam trochę swoich udogodnień, głównie zapach, aromaty, przyprawy. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu !
Francuska tarta z jabłkami
Spód:
- 165g mąki pszennej
- szczypta soli
- 120g masła (wyciągnąć godzinę przed pieczeniem z lodówki)
- 1 żółtko
- 2 kopiate łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki zimnej wody (tylko jeśli cisto nie będzie się dobrze kleić)
Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto, opakować w folię spożywczą i schować do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto rozwałkować do wielkości formy do tarty 26cm. Ciasto delikatnie przełożyć do formy, docisnąć i ponakładać widelcem dno. Wstawić do lodówki na kolejne pół godziny.
Nadzienie:
- 120g masła (wyciągnąć godzinę przed pieczeniem z lodówki)
- 100g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100g zmielonych migdałów
- 50g zmielonych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki mąki
Masło utrzeć z cukrem do uzyskania lekkiej masy. Dodać jajko i żółtko cały czas miksując. Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami i dodać do masy maślanej. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na bok.
Jabłka:
- 3 małe jabłka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw cynamonu, wanilii i gałki muszkatołowej
- 3 łyżki gładkiej marmolady morelowej
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cieniutkie plasterki. Na schłodzony spod tarty wyłożyć krem i wyrównać. Układać jabłka od brzegu ku środkowi lekko wbijając je do kremu. Piec 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175 stopni i pie kolejne 10 minut. Posypać wierzch ciasta mieszanką cukrów i przypraw i piec kolejne 10 minut aż cukier się skarmelizuje.
Wyciągnąć z piekarnika i za pomocą pędzelka posmarować wierzch jabłek marmoladą.
1 komentarze:
Write komentarzemmm. wygląda smakowicie !
Reply