Klasyczne amerykańskie ciastka z czekoladą
Są przepisy które tak naprawdę wszyscy znają i jednym z nich jest przepis na amerykańskie ciastka z czekoladą. Jest dość prosty, ale wymaga wyczucia. Nie łatwo jest bowiem uzyskać idealne, lekko chrupiące, ale nie twarde ciasteczko z rozpływającymi się w ustach kawałkami czekolady. Do tych ciastek można śmiało dodać również ulubione bakalie, żurawinę albo ziarna, ale nie będą już wtedy tak klasyczne. Mój przepis inspirowany był przepisem Nigelli Lawson której program kulinarny możecie zobaczyć w telewizji.
Klasyczne amerykańskie ciastka z czekoladą
Składniki na 20 średniej wielkości ciastek:
- 150g miękkiego masła
- 125g jasnego cukru trzcinowego dry demerara
- 100g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 jajko (zimne)
- 1 żółtko (zimne)
- 300g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g łezek czekoladowych
- 50g posiekanych orzechów laskowych
Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
Masło wstawić do małego garnuszka i roztopić w mikrofalówce odstawić do ochłodzenia.
Cukry wymieszać, dolać ochłodzone masło i dokładnie wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy i zimne jajko oraz żółtko i energicznie wmieszać rózgą cukierniczą do uzyskania jasnej puszystej masy.
Mąke wymieszać z sodą oczyszczoną i delikatnie, powoli wmieszać do masy maślano-jajecznej do uzyskania gładkiej masy. Dodać kawałki czekolady i posiekane orzechy i wymieszać.
Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując w rekach kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie rozpłaszczając je. Piec w dwóch turach, zachowując odległość między ciastkami, gdyż te spor rosną. Podczas pieczenia pierwszej partii ciastek, pozostałą masę schować do lodówki.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5 minut a następie przełożyć na kratkę i tak studzić. Można przechowywać w szczelnym pojemniczku do 5 dni.
2 komentarze
Write komentarzena weekend je zrobie i wpakuje mężowi do pracy ;P
ReplyOla i jak? Smakowały? Moja męska połówka jest uwielbia !
Reply